Tradycyjnie już, jak co roku, tuż przed świętami Bożego Narodzenia, odbyły się warsztaty kulinarne w karsiborskiej Rybaczówce. Najmłodsi mieszkańcy dzielnicy mieli okazję własnoręcznie przygotować pierniki na wigilijny stół.

Już od kilku lat przy różnych okazjach, filia MDK w Karsiborzu współpracuje ze znakomitą restauracją z sąsiedniej wyspy. Dzięki temu, również w tym roku kilkanaście dzieciaków mogło połączyć przyjemne z pożytecznym. A zadanie postawione przez kucharza nie było proste.

Nie było mowy o pracy z gotowcami. Przygotowane wcześniej ciasto, trzeba było najpierw porządnie rozwałkować, a następnie wyciąć ciastka w pożądanym kształcie. Dopiero później przychodził czas na dekorowanie, choć i tu nie było można iść „na łatwiznę”.

Pachnące korzeniami i przyprawami piernikowe ciasto kusiło do zjedzenia na miejscu ale wszyscy wiedzą, że pierniki najlepsze są po kilku dniach. No i znacznie przyjemniej zjeść je z kimś bliskim, przy świątecznie zastawionym stole i choince, pod którą już czeka stos prezentów.