Podczas tegorocznych Dni Morza, przypadających na 22-24 czerwca, jedną z imprez towarzyszących będzie Dzień Rybaka. W Bazie Rybackiej im. Lechosława Goździka na Warszowie, będzie można zjeść potrawy z ryb, posłuchać lokalnych zespołów ale też przyjrzeć się rybackiemu rzemiosłu. Zaczynamy w samo południe, w niedzielę 24 czerwca.

Istotnym elementem Dnia Rybaka będą dwa konkursy. Pierwszy, skierowany do dzieci klas trzecich nosi nazwę „Z rybą za pan brat”. Nie trudno się domyślić, że tematem przewodnim jest ryba. Tyle tylko, że ważny jest jeszcze kontekst. Mianowicie rola ryby w naszym jadłospisie. Dzień Rybaka jest bowiem współorganizowany przez Lokalną Grupę Rybacką, która od lat stara się aktywizować środowisko rybackie Zalewu i Zatoki.

Regulamin konkursu można pobrać tutaj (klik)

Nie inaczej jest w przypadku drugiego z konkursów. Tym razem jednak wystartować może każdy, dla kogo kuchnia nie ma tajemnic. Wystarczy przygotować danie z ryby i przynieść je do Bazy Rybackiej. Profesjonalne jury smakoszy, przeprowadzi degustację i wnikliwie oceni walory potrawy, również te estetyczne!

Regulamin konkursu można pobrać tutaj (klik)

Udział w Dniu Rybaka jest całkowicie bezpłatny. Zapraszamy!

Organizatorzy: Lokalna Grupa Rybacka Zalew Szczeciński i Miejski Dom Kultury.

Uwaga! Wykład dr Józefa Plucińskiego się nie odbędzie!